HISKIN JA VILIN SEIKKAILUT
maanantai 26. toukokuuta 2014

Leiri ja EK-kokeen järjestelyt

Harvinainen kuva: Hiski maastossa, esineruudun paras palkka, vimeinen ehjä frisbee

Hetkeä ennen H-hetkeä. Ihme nutaamista. Lähetä ny jo!
Huh. Onpa ollut vähän haipakkaa. Edellinen viikonloppu meni T-leirillä Jämillä, seuraavan viikon joka ikinen vapaa hetki EK-koejärjestelyjen kimpussa ja eilinen päivä (25.5.) itse kokeessa ratamestarina ja yleismiesjantusena.

Leirillä Hiskillä oli 2xhakua, 2xPK-tottista ja 2xesineruutua, erittäin sopiva annostus lämpimininä päivinä.
Haku: toisena päivänä 200 metriä, toisena lähes 300 metriä. Tärkein huomio: etukulmat on huonot, grrrr. Tutulla radallahan se tekee ne selkäytimellä, mutta tuolla kaarsi tosi pahasti eteenpäin joka ikinen kerta, vaikka ukot oli kulmissa.
Muuten ei mitään kovin ihmeellistä, hyvin jaksoi, taisi yrittää paria takapistoa (tyhjät, haisevat piilot jäi taakse, luultavasti lähti tarkistamaan), mutta hyvin jaksoi 300-metrisenkin.
Ekassa esineruudussa oli kuusi esinettä, kaistaleina. Oli tosi paljon hajuja ruudussa ja häiriöitä rutkasti. Hiski oli vähän epävarman ja paineistuneen oloinen, mutta hyvin se haki.
Seuraavana päivänä otinkin sitten kolmen esineen helpon hömpöttelytreenin.
Tottiksessa tehtiin tasontarkistus, kun oli valvovia silmiäkin paikalla.
Paljonhan sitä korjattavaa löytyi, minkä tiesinkin. Esimerkiksi: seuraaminen>kamalaa. Maahanmeno>hirveen hidas. Eteentulokosketus ja teputtaa esteen takana taas. Eteenmeno
Varmaan näitä tarttis ruveta hinkkaamaan.
Hyvä leiri hyvässä seurassa!

EK-koe
Sitä ei äkkinäisempi tajua, miten hirveä homma tuon järjestämisessä on. Ainakin silloin, kun koetta järjestää ensimmäistä kertaa ja maastot on suht oudot. Kaikki pitää alottaa nollasta.
Päätin heti, että kaiken pitää olla mahdollisimman tiiviisti saman reitin varrella: poikkeamissa ja siirtymissä menee tuhottomasti aikaa.  Eri osioiden lähellä piti olla myös tarpeeksi parkkitilaa, mikä sulki heti pois esimerkiksi muutamn  muuten hyvän hakuradan paikan.
Varsinkin jälkien kanssa meni aikaa. Maastojen metsästyksen aloitin jo viime syksynä ja tovi jos toinenkin vierähti omistajia selvitellessä, maastoja talsiessa ja lupia kysellessä.
Loppujen lopuksi sitten  kuitenkin UPM:ltä saatiin aika passelit ja varsinkin riittävän isot maa-alueet.
Tein hienot jälkikaaviot ja katsoin alustavasti janojen paikat. Yksikään kaavio ei sopinut siihen paikkaan, mihin piti...Jokaisen kävin talsimassa joko yksin tai koiran kanssa - jotkut moneenkin kertaan - ja varmistin, että kaavion mukainen jälki on mahdollista tehdä. Voittajan kolmesta jäljestä sitten lopulta jokaisessa oli erilainen kaavio.
Jäljenpolkijoiden kanssa käytiin hyvissä ajoin katsomassa paikat ja testattiin homman toimivuus vielä kerran.
Janat merkkasin noin viikkoa ennen ja jännitin, pysyvätkö merkit paikoillaan. Pysyiväthän ne. Janojen paikat koitin katsoa niin samanarvoisiksi ja hyviksi kuin ikinä pystyin.
Esineruudun paikka löytyi aika helposti, samoin hakurata, mutta pudotetun esineen rata aiheutti päänsärkyä. Metsäalueelle sitä ei saanut millään ja aluksi kaavailemani hiekkakuopan pohja istutettiin männyntaimille muutamaa viikkoa ennen kisaa. Sitten sattui silmään sopiva heinäpelto ihan reitilläkin ja pienen penkomisen jälkeen löytyi omistajaperikunta, jonka edustaja antoi hövelisti luvan sen käyttämiseen.
Sitten ei enää tarvinnutkaan kuin  hommata neljä kpl sopivankorkuisia seipäitä ja niihin huomiomerkit ja naulata niihin Lilin tekemät laminoidit laput: "pudota", "alo", "avo", "voi". Ja viedä ne sinne helteiselle pellolle edellisenä päivänä.
Tarkkuusruudun kepit (12 kpl) sahasin aurauskepeistä. Ne vietiin edellisenä iltana maastoon. Mitattiin siinä kelamitan kanssa konttaillen kolme kappaletta ruutuja.
Jossain välissä kävin myös hakuradalla mittailemassa kelamitan kanssa. Maria H.:n kanssa käytiin vielä katsomassa piilojen paikat ja vietiin yksi piilo valmiiksi paikoilleen ynnä merkattiin hakurata. Merkattiin myös ohitusreitti ja laitettiin "odota tässä laput".
Kanttiinitarvikkeet ja keittiö tsekattiin Jaanan kanssa viikolla. Koetoimitsijan kanssa neuvoteltiin siitä sun tästä.
Lauantai-iltana bodattiin kolmeen naiseen A-este ojan pohjalta paikoilleen (oli muuten hitonmoinen homma)  ja katsottiin, että kentällä oli kaikki reilassa ja valmiina kokeeseen: koottiin suojelupiilo yms. Kenttä oli hienossa kunnossa ja nurtsi vastra-ajettu.
Itse koepäivänä lähinnä ajelutin tuomaria, tarkkailin aikatauluja ja hätistelin kisaajia paikasta toiseen. Ihan  pieni jännitysmomentti tuli siitä, että jouduttiin ottamaan käyttöön varajälki: onneksi olin sellaisillekin katsonut paikat ja merkannut janat valmiiksi :)
Muuten kaikki sujui niin hienosti! Aikataulut pitivät enemmän kuin hyvin: päivästä ei tullut läheskään niin pitkä kuin  pelkäsin. En ainakaan vielä osaa sanoa, olisko jotain pitänyt/voinut tehdä toisin. Ukkonenkin yritti päälle, mutta ei kovin pahasti.
Talkooporukka oli mahtava ja jokainen hoiti tonttinsa viimeisern päälle hyvin.
Tuloksiakin tuli, onnea niistä! Jäljet vaan oli kummallisen vaikeita, ja niihin tyssäsi muutamien hyvien koirakoiden tie, kun yhtäkään keppiä ei noussut. Se surettaa mua kovasti, kun jäljet kokonaisuudessaan yritettiin tehdä tosi tosi huolellisesti.
Mutta fiilis oli koko päivän mahtava :) Katsotaan, josko jaksetaan uusia homma ensi vuonna. Tulijoita olisi ainakin nyt ollut tulossa kolminkertainen määrä. Tai jos järkätäänkin 10 koiran hakukoe. Katsotaan...

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin hullua kuin se onkin, mun alkoi tehdä mieli järkätä jälkikoetta sun tekstiä lukiessa. Niin paljon kuin niissä on hommaa, niin on siinä se ilonsakin. Mä niin tunnistin tekstistä sen kuumeen, kun käy katselemassa janapaikkoja ja mittailee niin kartalla kuin livenä metsiä, menee tuntitolkulla aikaa, mutta silti :-) Terkuin Heidi S

Hiippari kirjoitti...

Joo, toi on ihan totta. Tosi kivaa se suunnittelu ja järkkääminen oli alusta loppuun, ainoastaan ne muutamat viimeiset sikahelteiset päivät otti koville, kun mää en yhtään tykkää kuumasta. Ja meillä on tosi vaikeat maasto-olosuhteet: jälkien paikat joutui katsomaan suurennuslasilla.
Jälkikisoja me ei valitettavasti pystytä järjestämään, siihen noi maastot ei riitä. Ja nytkin jouduttiin iso osa jäljenpolkijosita "lainaamaan".
Usein kisoissa joku jana on viimosen päälle hienossa paikassa ja toin en taas karmeessa ryteikössä. Ja toinen jälki kulkee kivassa, tasaisessa metsässä ja toinen hakkuuaukeilla, ryteiköissä ja teitten yli. Ainakin pitäis pyrkiä tasapuolisuuteen. Mikä ei tietenkään ole kovin helppoa...

Blondi ja Tosiblondi kirjoitti...

Kiitos Kaarina vielä tätäkin kautta niin maan perusteellisen hienosti järkätystä kokeesta :) Ja toi on tosiaan tärkeetä että EK:ssa kaikki osiot ois samalla alueella, yhdessä kokeessa ajettiin monta kymmentä kilometriä edestakaisin ja se oli aikas rasittavaa...

Ens vuonna uudestaan jookos, jos vaikka saatais meidän jälkikin siihen mennessä pelittämään :) Sullakin lienee helpompi homma kun tää kisa sujui näinkin onnistuneesti!

Päkäpaimenet kirjoitti...

Mekin kiitellään kovasti! Hirmuisen työn olet joutunut tekemään. Ensi vuonna mää lupaan olla kiltisti hommissa! Ei enää ikinä tuota lajia kisaamaan...mutta tulipa kokeiltua ;)

Hiippari kirjoitti...

Mikset muka lähtisi enää tätä lajia kisaamaan, Miikku!?? Eihän siinä kakkosessa ole mitään vaikeempaa: lyhyt hakurata, lyhyt jälki, pudotettu 50 metriä pitempi, tarkkuudessa minuutti vähemmän aikaa...