HISKIN JA VILIN SEIKKAILUT
torstai 31. joulukuuta 2015

Yhteenveto

Vuoden surullinen, mutta toisaalta kaunis tapahtuma oli Hetan lähtö. Hoffimuori nukkui syliini tutussa paikassa, keittiön lattialla kesäkuun 15. päivä. En päästänyt  sitä kovin huonoon kuntoon. Sillä alkoi kuitenkin olla tasapaino-ongelmia ja erilaisia pakko-oireita. En halunnut odottaa sen heikkenemistä ja tein vaikean päätöksen päästää se ajoissa pois. Ikävä iskee aina silloin tällöin, sille ei voi mitään.
Hetan hauta on Alli-koiran ja Musti-kissan vieressä tuolla mäellä, ison, vanhan koivun alla.
Heta ja rakas pupunsa, joka lähti muorin mukana krematorioon
Heta ja iso keppi - tuttu näky


Muori huilimassa


Hiski
Vuosi 2015 toi meille haun SM-kultamitalin, joten eipä tuloksilta oikein voi enempää vaatia. Onnellisin olen kuitenkin ollut siitä, ettei Hiskillä ollutkaan mitään reumaa ja se on ollut muutenkin terve, satunnaista ontumista lukuunottamatta, mikä johtuu melkoisen varmasti jostain vanhasta lihasvammasta.
Olisin toivonut, että Hiski olisi kelvannut jollekulle nartulle jalostukseen, mutta se ei ilmeisesti ole tarpeeksi hyvä harrastuskoira, eihän sillä ole kuin kolme SM-mitalia, kolminkertainen KVA-arvo ja TVA-titteli ;) Tai sitten se on liian ruma, reppana. Luonteessa, rakenteessa ja ominaisuuksissa ei ainakaan ole mitään vikaa. Eläinlääkäri (jonka mielestä His on monessakin mielessä aivan super) ei meinannut millään uskoa, ettei Hiskiä ole käytetty jalostukseen.
Vuosi huipentui siihen, että Hiski löysi neljä vuorokautta karkuteilla  olleen, superaran koiran. Siitä jäi kyllä niin hyvä mieli, ettei tosikaan.
Hakua ei Hiskin kanssa ole harrastettu enää ollenkaan kuten ässämmien jälkeen lupasin. Tottisteltukin on minimaalisen vähän. Jälkiä on tehty ja esineruutuja.
Yritin hakea pellolta Hiskille tarkkuutta jälkiin, mutta ei niistä treeneistä kyllä mitään apua ollut. Kulmien jälkeen jätetyt lihapullakasat jäivät syömättä. Samanlaista henkselienpaukutusta jäljestys on kuin ennenkin. Sain aikaiseksi polkea pätkien jälkeen kaksi pitkää jälkeä metsään - toinen taisi olla lähempänä kahta kilsaa - ja tein niistä myös sikavaikeita. Hankalia ne olivat Hiskinkin mielestä: erityisesti terävissä kulmissa oli paljon sähläämistä. Toiseen tein myös pitkän paluuperän (meno- ja tulojälki kulkivat metrin päässä toisistaan eikä sekään ihan kakunpala ollut. Mutta kivaa metsäjäljestys on. JJanat ja keppimotivaatio on olleet mainioita.
Esineruudussa olemme jatkaneet ohjattavuustreenejä, pientä kehitystä (ehkä) havaittavissa, esineethän sinänsä kyllä löytyvät eikä motivaatiossa ole moitteen sijaa.Oltiinhan me Hiskin kanssa NOMeissakin Suomen maajoukkueessa RuotsinmaallaJa siellä SM-mittelöissä
Vili tunnetaan laajalti suurista korvistaan :)
Kuva: Miikku Pietilä

Vili
Vili tuli taloon ja valloitti kaikki. Se on ihana syli-halihauva, joka vastaa hienosti sosiaaliseen palkkaankin. Leikkii ja taistelee hyvin ja on hirvittävän ahne. Olen ottanut sen kanssa rennosti ja rakentanut suhdetta kaikessa rauhassa. Se on aika pehmeä eikä sille tarvitse sanoa samasta asiasta kahta kertaa. Sille pitää antaa tilaa ja aikaa omaksua rauhassa eikä sitä ei saa yhtään painostaa. Epävarmana se sählää ja ääntelee.
Olen mennyt hiukan laskuissa sekaisin, mutta arvioidaan nyt, että sekä hakuja että jälkiä on Vilin kanssa vuonna 2015 tehty yhteensä noin 25 kappaletta.
Haussa viimeiset treenit ovat olleet lähihakuja/ilmaisua. Näkölähtö lisää odotetusti ääntelyä. Palkkaamista pitää myös miettiä, voi olla, että jätän lelun pois kokonaan vähäksi aikaa liian kiihdyttävänä. Ja Vili siis palkkautuu jo tuosta etsimisestä, se on minulle niin uutta, että täytyy funtsia, miten sitä hyödynnetään parhaiten.
Esineruuduissa tapahtuu edistystä. Olemme nyt vieneet Vilin kanssa yhdessä esineet ja se hakee ne apinanraivolla. Esineestä riippuen esiintyy tosin eriasteista, iloista riepottelua :) Ääntely vähenee näköjään koko ajan, kun kokemusta karttuu. Parissa treenissä joku muu on jo vienyt esineet eikä se aiheuttanut ongelmia.
Jäljet ovat olleet nyt metsässä, lyhyitä nysiä ja keppi lopussa. Ei nameja. Vauhtia on liikaa, mutta jarrutan. Jäljen nostot on olleet hämmästyttävän varmoja oikeaan suuntaan. Keppimotivaatio on vimmaisen innokas.
Vilin kanssa on tehty toisin kuin Hiskin: Hiskillehän poljettiin varhaisessa vaiheessa tosi vaikeita ja pitkiäkin jälkiä ja tuli aika paljon epäonnistumisiakin. Vilillä on pelkkiä onnistumisia, kun jäljet on olleet niin helppoja. Aika näyttää, miten tämä tyyli toimii.
Jälki jää nyt hautumaan hyvään jamaan talven ajaksi: homman idea ja kepit on ajettu sisään, muuta ei ´nyt tarvitsekaan.
Toko/tottis
Muutaman askeleen seuruuta ja perusasentoa hinkataan lähes päivittäin. Käännöksiä harjoitellaan
Nouto on kivassa vaiheessa: tuo eteen asti ja irrottaa vasta käskystä, mutta enimmäkseen palkka jo hyvästä tuontivauhdista. Pitotreeniä sivulla ihan varovasti, harvakseltaan
Luoksetulo menee kivasti ja eteen osataan tulla ihan oikeaan paikkaan enimmäkseen. Pitkiltä matkoilta läpijuoksuja. Edestä sivulle siirtymiset vielä namin kanssa
Paikallamakuuta harjoitellaan eri paikoissa.
Maahan-istu-maahan-liike onnistuu läheltä.
Temppuja ja leikkiä tehdään paljon
Arkitottelevaisuutta, ohitustreenejä

Poikien kanssa elämä sujuu nyt kivasti


Ei kommentteja: