HISKIN JA VILIN SEIKKAILUT
tiistai 2. lokakuuta 2012

Mutapainia Parkanossa

Tulipahan ryvettyä mudassa ja nähtyä sekin päivä, että Hiippari tulee pudotetun radalta takaisin ilman hanskaa...
Tarkemmin sanottuna pyrähdimme sunnuntaina EK-kokeessa Lilin ja Herin seurana Parkanossa, kun saimme peruutuspaikan. Parkanossa pitää kerran kaudessa käydä, kun sieltä jää aina hauskoja muistoja. Eikä tämäkään kerta pettänyt ;)
Jälki tietty ensin. Jana oli mielenkiintoinen pujottelurata tiuhaan kasvavien männynnysien välistä. Kyllä His sen kohtuusuoraan selvitti ja nosti (taas:))))) jäljen oikeaan suuntaan. Pientä pöljäilyä (nosti päänsä, palasi pätkän matkaan ja palasi taas takaisin) tosin harrasti, kun  justiinsa takaa kaahasi auto, jossa räkytettiin täysillä. Pari pistettä lähti tuosta.
Jälkeä kuvaa parhaiten jäljenpolkijan kommentti (=Maisa T., SM-kisojen hopeamitalisti) "siinä oli ainakin 80 ojaa, jotka konttasin läpi"...Ei ehkä ihan kahdeksaakymmentä, mutta ei paljon puuttunutkaan. Oli käynyt niin, että jäljiltä oli käyty repimassä krepit ja osa jälkimaastoista oli kaadettu. Järjestäjät olivat joutuneet ottamaan käyttöön hätäsuunnitelman, joka meidän kohdalla oli ojitettu suo höystettynä hakkuuaukealla. Ensialkuun suohon putosi joka askeleella noin pohjetta myöten, on muuten tehokasta jalkajumppaa. Sitten oli niitä valtaojia. Kun viime aikoina on satanut hieman, lähes pystysuorat saviseinämät olivat liukasta löllöä, josta ei otetta saanut mitenkään. Niinpä putosin jokaisen ojan pohjalle vähintään kolme kertaa. Siitä olisi kyllä saanut näpsää kuvaa juutuupeen. Eihän Hiskillä mitään ongelmia ollut, se oli ihan liekeissä ja napsi kaikki kepit, tietty. Minähän en ole ikuna yhtäkään keppiä jäljiltä löytänyt.
Jäljeltä esineruutuun, jossa His nosti kaikki esineet>30 pistettä. Ihan tyytyväinen en silti ollut. koska Hiippari jumittui kiertämään vasenta puolta yhä uudestaan ja aikaakin meni neljä minuuttia, mikä on Hiskille paljon. Jälkikäteen tuli kyllä mieleen, että siellä vasemmalla oli juostu paljon enemmän esineitä viemässä, kun me oltiin neljänsinä eikä oikealla puolelle ollut yhtään esinettä...Tuskin kävivät enää alkutallauksen jälkeen oikealla. Eli annoin Hiskille synninpäästön.
Sitten pudotettuun. Vanha, tuttu rata, tämä nyt on se kuuluisa kakunpala, jos mikään. No just. Seuraaminen oli jo ihan outoa: His imppasi koko matkan maata. Lähti hakemaan kuin nappi housuista ja siinä melkein vihellellen odottelin, että muutaman sekunnin kuluttua kumpareen takaa ryysii rusakko punainen hanska hampaissaan. Vaan ei näy. Eikä näy. Eikä näy - sitten näkyy rusakko, vaan ei hanskaa.
Oli tapahtunut seuraavaa: kolmevärinen rusakko kiitää mahanalus jalkoja täynnä suoraan esineen yli, jatkaa ja jatkaa tien yli parkkipaikalle asti, ihmettelee hetken, kääntyy, haistelee ohimennen jotkut pissat matkalla, ei kiinnitä hanskaan mitään huomiota ja jatkaa matkaansa pokkana takaisin. Nollahan siitä napsahti. Vähän niinkuin moilasena olin.
Vasta kun palasin porukoitten luokse, joku huomautti, että "opiskelittekos te sitä viestiä hiljaittain?" Heureka! Levekin leirillä kaksi viikkoa sitten hinkattiin edestakaista juoksuttamista. mikä oli Hiskistä ihan sairaan hienoa. Tulikos sen jälkeen treenattua pudotettua - eipä tainnut tulla ;)
Otin siinä samassa paikassa vielä uusinnan ja kyllähän His sitten muisti kupletin juonen ja teki täydellisen suorituksen.
Haku. Voi hyvää päivää. Hanurista koko homma. Mitä enemmän treenataan, sitä huonommaksi  menee. Aukea suopursikkorata, oikeastaan ei ollenkaan puita, vasemmalla vähän kallioita. Lähetin Hiskin ensin oikealle, kaarsi jossain kohtaa eteenpäin ja jatkoi sen verran päättäväisesti menoaan, etten viheltänyt takaisin. Olisi pitänyt. Hiippari juoksi koko alueen läpi, ja oli jo ylittämässä keskilinjaa radan lopussa (varmaan haistoi mm:n toisella puolella), jolloin vihelsin pois. Tuli sentään, lähetin vasemmalle ja taas His kaarsi eteenpäin, ei mennyt tähänkään kulmaan (montakohan kulmatreeniä on tehty...). En viheltänyt pois (koska sain siitä ajan loppumisesta SM-kisoissa jonkun trauman)  ja niinpä Hiippari sitten kaahasi taas sinne sataseen ja tuli rullan kanssa. Oli muuten ensimmäinen kerta, kun tuomari ei pysynyt meidän perässä, seistiin varmaan minuutti siellä piilolla. Keskilinjalle palatessa His sikaili oikein huolella: ei seurannut ja kusaisikin kerran. Lähetin uudestaan oikeaan kulmaa, jonne herra nyt  suvaitsi ampaista suoraan ja nosti maassa makaavan ukon.
Me ei siis liikuttu keskilinjan alusta metriäkään...Eihän semmoisesta työskentelypisteitä irtoa. En ollut  tyytyväinen itseeni enkä Hiskiin  enkä varsinkaan meidän yhteistyöhön. Ilmaisut sentään olivat ok.
Tuomariharjoittelijaa (ei mikään poikanen, vaan kokenut hakutuomari...) homma nauratti. Sanoi, jotta "pitää kyllä ihailla ohjaajan kylmäverisyyttä ja rauhallisuutta." No, onhan tuokin jotain. 63/70 p.
Seuraavana oli tarkkuusruutu, johon mennessä aloin Hiskille jo aika tiukkana. Esine nousikin ripeästi ja nikottelematta. 20/20 p.
Tottis
Meitä oli enää kolme kuudesta jäljellä, me oltiin Lilin ja Herin parina. Hiski oli ollut koko päivän lievästi sanoen vallaton/kuriton, joten vähän hirvitti, mitä hommasta ylimalkaan tulee. Päädyin käyttämään "ravisteltava ennen käyttöä"-tekniikkaa. Otin tiukan seuraamissession ennen kentälle menoa ja lisäksi puhuttelin Hiskin ynnä otin kiukkuisen  asennon ja asenteen heti kättelyssä. Se tepsi!
Hiski oli ihan, että "ahaa, sori mamma, kyllä mä teen parhaani." Ja teki kanssa. Paikallamakuu oli ensin.
Saimme jopa seuraamisesta erinomaisen, taisi muuten olla urallamme peräti ensimmäinen kerta. Ei se kyllä erinomainen ollut, erittäin hyvä ehkä.
Kaikki muu meni kutakuinkin nappiin, A-esteelle possu kyllä nyt varasti. Maahanmeno olisi saanut olla nopeampi ja stoppi muistaakseni myös. Mutta pisteitä joka tapauksessa 96, jihuu! Kauden parhaat pojot, koko ajan on parantuneet.
Tottispisteet on menneet näin: 83, 89, 94, 92, 96. Ei kovin paha. EK:ssa on kuitenkin jo pitkä päivä takana ennen tottista, eli turnauskestävyyttä löytyy.

Heri ja Lili ottivat tuosta vaan EK3-koularin, jihaaaaaa! Upeeta, mahtavaa, onnea! Hienot maastopisteet, tottiksessa Heriä alkoi jo vähän kyrsiä, mutta pisteet ylittivät komeesti koularirajan. Lopputuloksena vahva kakkostulos 261 :)))

Nyt kun me ei enää treenata tokoa, käytän tokon hinkkaamiseen kuluneen ajan muuhun käytöstreeniin yms kurinpitoon lenkeillä, on meinaan vähän lipsuttu.

Hiskin vahvin osaamisalue on kyllä jälki, vaikka sitä on treenattu vähiten. Haun kohtaloa harkitsen nyt ihan tosissani. Annan meille vuoden aikaa: jos silloin junnataan samassa pisteessä kuin nyt, laji saa jäädä. Jos ei viiden vuoden aktiivisella treenillä saa koiraa tekemään kisoissa kunnollisia tyhjiä laatikkopistoja, niin tuskin siinä seuraavat viisi vuottakaan auttaa.
 
5 kommenttia:

Katri kirjoitti...

Onnittelut hienosti menneestä kokeesta.

Meillä on ihan päinvastainen ongelma haussa sitten, kohtalon ivaa. Merkkahan tekee hyviä, suoria laatikkopistoja ja nättiä rataa, mutta kun viimeisen neljän treenin ukkosaldo on se, että 11:sta maalimiehestä on noussut 3, niin ei hyvää päivää.

Mutta me luovutettiin ja hakuiltiin tänään viimeistä kertaa. Ja kuin pisteenä iin päälle Mervi löysi sen takakulman ukon luukutettuaan muuten ihan reikä päässä. Jäi sille ainakin hyvä mieli tästä yli neljän vuoden jauhamisesta. Mulle ei niinkään.

Hiippari kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Hiippari kirjoitti...

Vai luovutitte - onko tosi kanssa?
No ei se koe ny kovin hyvin menny - paitsi tottis. Pohjimmiltaan Merkalla ja Hiskillä taitaa kyse olla samasta reikä-/höyrypäisyydestä - ilmineeraa vaan vähän eri tavoin näillä. Hirveetä juoksemista urku auki yhtä kaikki. Hakua on treenattu valtavasti jälkeen verrattuna ja kuitenkin jälki pelittää, haku ei. Vaikka His nyt hakuvalio onkin, niin ei se mikään huippu hakukoira ole, ainakaan nykymittareilla.
Olen yrittänyt tehdä kaiken niin taiteen sääntöjen mukaan kuin ikinä vaan olen osannut. Mutta kun ei osaa, niin ei osaa. Aikalailla hävetti se sunnuntainkin touhu. Ukot nousee, mutta muu homma on aivan persiistä.
Mutta katotaan nyt vielä hetki - mulla on vielä pari uutta kikkaa hihassa, mut vähiin alkaa käydä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mä odotan mielenkiinnolla niitä hihassa olevia uusia kikkoja - ens treeneissä sitte! :)
-Saija

Hiippari kirjoitti...

Mää meinaan opettaa Hiskille uuden käskyn: "kulma"! Jos koira osaa eteenmenossa ryysiä 50 metriä kohtisuoraan eteenpäin, kun siellä on ollut pallo tasan kolme kertaa, niin onhan se nyt ihme, ellei se opi menemään sinne h-n kulmaan suoraan...