HISKIN JA VILIN SEIKKAILUT
torstai 2. helmikuuta 2012

Törppö sekä maassa että peilissä

Käytiin Hiskin kanssa taas maneesissa, kun näillä viimoilla ei lenkkeily nappaa.
Alkuun otettiin jääviä hypyn kautta - His tajusi äkkiä homman, vain istuminen oli alkuun vähän nihkeää. Tämä oli kivaa!
Sitten...Piti suit sait sukkelaan ottaa muutamat törpöt, ilman ruutuunmenoa. Hiskipä hiipi puoliväliin ja kääntyi väijymään ruutua, aina uudestaan. Siinä alkoi vähitellen jo savu tupruta korvista ja ääni kiristyä. Sehän auttaakin...Loppujen lopuksi His ei enää liikahtanut juuri mihinkään, meni niin sanotusti lukkoon.  Kun vihdoin annoin "törpön" sijasta "kierrä"-käskyn, lähti kuin nappi housuista ja kääntyi hienosti "seisolla" törpön takana.
Samat kuviot sitten toisintoina ohjatun törpölle menon kanssa (kapulat valmiina).
Jotain muutakin tehtiin: ainakin ruudun paikkaa ja loistava tunari, jossa His kaivoi käytännössä oman kapulakasan alta, loistavia luoksetuloja ja vähemmän loistavia kaukoja, mutta suurin osa tunnista kului tuohon riivatun törpöttelyyn.
Olin ääliö, mutta olen itselleni armollinen ja annan mahdollisuuden korjata käytöstäni. Onneksi Hiski kestää mun torveilujani ihmeesti.
Mutta taas pitää muistaa, että:
 - jos koira tekee virheen, auta sitä tekemään oikein äläkä anna toistaa virhettä
- teetä virheen jälkeen jotain, mitä koira varmasti osaa
-  ei palkkaa korjatusta suorituksesta
Palkkauksesta:
- törpöillä ei enää lentele pallot, vaan vien lelun. Sama juttu kaukojen kanssa. Pallot ovat nyt toistaiseksi pannassa näissä, ne jumittavat ja stressaavat.
- kaukoissa vien palkan niin, että menen kunnolla koiran taakse ja annan palkan vasta sieltä. Ei enää yhtäkään etusuunnasta/sivulta tulevaa palkkaa kaukoista, ei edes taskun kaivelua matkalla! Takapalkka jumittaa
Uutta kokeiltavaa: 
- nuuskimisen estämiseksi luoksetulon jättöpaikalle namia kuonon eteen
- kauko-ohjauksessa jalat harallaan: auttaa ehkä koiraa tunnistamaan liikkeen (olenkin ihmetellyt tota monien toko-ohjaajien haara-asentoa...)
- kaukojen palkkauksessa palkka aina ensimmäisestä istumisesta/seisomisesta, jotta koira on hereillä myös kisoissa   
- opetetaan koira katsomaan, kun liikkeenohjaaja vie oikean kapulan ensin; muita vietäessä katsoo ohjaajaan
- siirtymätreeni: koira perusasennossa, liikkuri sanoo "kiitos", ohjaaja kiittää koiraa kuten kokeessa.Odotetaan, että koira tarjoaa seuraamista.Seuruutetaan koira ilman käskyä seuraavalle liikepaikalle.Otetaan perusasento ja palkitaan koira lelulla tai namilla.
 

Ei kommentteja: