HISKIN JA VILIN SEIKKAILUT




sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Hurjat kortisonit ja Mari H.

En olisi vielä muutama kuukausi sitten uskonut, että blogista tulee nyt sairaskertomus. Mutta niin taisi käydä.
Eilen aloitettiin kortisonilääkitys hirveällä mällillä, eli 40 mg/vrk neljän vuorokauden ajan. Sydäntäni särkee mättää tällainen määrä myrkkyä tähän asti terveen
ja iloisen koiranpojan mahaan. Mutta ei auta. Hirmuinen juominen alkoi heti, ihme, ettei pissannut yöllä siälle.
Kortisonia annetaan viisi kuukautta, koko ajan pienenevin annoksin toki.
Tänään kävimme Hyytiäisen Marin luona Vihdissä ja poika sai perusteellisen käsittelyn. Reumapotilas on nyt ihan rättipoikki. Reissu sujui rattoisasti kaameasta kelistä huolimatta, kun Saija ja Neri olivat matkaseurana.

Tässä Kallion Juhan raportti reuman hoidosta ja mahdollisesta etenemisestä:
"Sairaus on siis ihmisen nivelreumaan verrattava sairaus, jossa nivelrustoon, nivelen pehmytkudoksiin ja samalla myös nivelsiteisiin kohdistuva tulehdusreaktio vaurioittaa ja turvottaa niveliä, ohentaa nivelrustoa, lisää nivelten kitkaa ja vähentää nivelten liikkuvuutta. Kivun lisäksi myös nivelen mekaaninen kestävyys heikkenee ja rasitus aiheuttaa lisävaurioita nivelsiteille ja nivelrustolle. Niveltä rappeuttavalle sairaudelle tyypillisesti niveleen kehittyy ajan myötä myös nivelrikkomuutoksia, mutta niiden erottuessa esim. röntgenissä, nivel on jo pahoin vaurioitunut. Sairaus kehittyy hitaasti ja kuten ihmisillä, diagnoosiin pääsy saattaa viedä vuosia sairauden jo vaivatessa. Pahimmat vauriot ovat tässä vaiheessa pikkunivelissä (varpaat ja ranteet), mutta myös esim. lonkissa tai olkanivelissä on usein tulehdusoireita ja voimakas kipu.

Sairaus ei yleensä parane, koska taipumus tulehdusreaktioon säilyy. Sairaus voi kuitenkin reagoida lääkitykseen hyvinkin ja olla jopa vuosia uinuvassa ja hyvin lieväoireisessa tai oireettomassa tilassa, mutta suurella osalla oireet uusiutuvat jonkin ajan kuluttua lääkityksen jälkeen tai vaste hoitoon jää puutteelliseksi. Jatkohoito ja -lääkitys arvioidaan alkuvaiheen hoitovasteen ja uusiutumisen nopeuden perusteella.

Joskus kortisonilääkitystä joudutaan jatkamaan pienellä pysyvällä annostuksella estämään sairauden uusiutuminen. Joskus taas kortisonin tilalle joudutaan vaihtamaan solusalpaaja (atsatiopriini, Imurel). Kultahoitoakin on kokeiltu ja ainakin parille potilaalle siitä on ollut apua. Aluksi virheellisesti toimivaa immuunijärjestelmää kuitenkin on syytä sammuttaa kortisonilla riippumatta siitä, mitä jatkohoidossa tarvitaan.

Kortisonilääkitys aloitetaan aluksi isommalla immunosuppressiivisella annoksella, sen jälkeen annostusta pienennetään asteittain. Loppuvaiheessa annetaan pientä annosta pitkään niin, että se estää immuniteetin riehaantumisen uudelleen. Isoilla annoksilla kortisonilla on haittavaikutuksia: Ruokahalu kasvaa, juominen ja pissaaminen lisääntyvät, lihaskudos ohenee ja herkkyys esim. bakteeri- ja virustulehduksille kasvaa (esim. kennelyskä, muut hengitystietulehdukset, virtsatietulehdus). Haittavaikutukset lievittyvät yleensä hyvin  jo ensimmäisten 2-4 viikon jälkeen. Jos voinnissa ilmenee jotakin poikkeavaa tai haittavaikutukset jatkuvat pitkään, ota yhteyttä. Kortisonilääkitys annetaan alkuvaiheen jälkeen aina aamuisin, loppuvaiheessa joka toinen aamu. Kortisonilääkityksen aikana ei saa antaa tulehduskipulääkettä, eikä se ole tarpeenkaan, koska kortisoni vie nivelkivun hyvin.

Koska tauti kipeyttää nivelet ja kipeytyminen aiheuttaa lihaskipua ja nivelten jäykkyys ja nivelsiteiden rapistuminen altistavat vammoille, liikunta täytyy pitää rauhallisena ja lenkit normaalia lyhyempinä, käytännössä alle ½ tuntia kerralla. Alustan on hyvä olla pehmeä. Esim. hakutreenit ja kunnon lenkit metsässä kyllä käyvät, kunhan ei ole liian pitkiä jaksoja, jotka kipeyttävät. Toisaalta säännöllinen liikunta on tärkeääkin,  lievittää oireita, pitää lihaskuntoa yllä ja pitää nivelet liikkuvina ."

Kortisonin annostus :
Prednisolon 20 mg:

1. 1 tabletti 2 kertaa päivässä 4 vrk ajan.
2. 1 tabletti aamuisin 3 viikon ajan.

Vaihto miedompaan Prednisolon 5 mg:
3. 2 tablettia aamuisin 3 vk ajan.
4. 1 tabletti aamuisin 6 vk ajan.
5. 1 tabletti joka toinen aamu 6 vk.
6. ½ tablettia joka toinen aamu 2 vk.


Ei kommentteja: