HISKIN JA VILIN SEIKKAILUT
perjantai 2. lokakuuta 2009

Lenkkiä ja pikku tokoilut

Torstaina päästin Hiskin ensimmäistä kertaa (lukuunottamatta hakualueen tallauksia) lenkillä sitten kesäkuun juoksentelemaan vapaana metsässä. Pihassahan (puoli hehtaaria aidattua tilaa) se juoksee päivät pitkät, mutta niiden muutaman kunnon riistalähdön jälkeen päätin alkukesästä, ettei saalistamista vahvisteta enää kertaakaan. Niinpä kaikki metsälenkit tehtiin Hiski pitkässä liinassa vyötärövyössä, mikä oli kieltämättä välillä aika rasittavaa.
Nyt Hiskillä ei tunnin lenkillä ollut aikomustakaan häipyä minnekään, se pysyi yllättävänkin lähellä. En silti vielä usko, että riistan perään lähdöt olisivat historiaa ja pidän poikaa tarkasti silmällä.

Poikettiin illalla vielä puoli yhdeksän tokoryhmässä Levekin kentällä. Hiskille aluksi 3 minsan istuminen ryhmässä. Luulin, että kaula kohta irtoaa siitä vääntelystä. Siirryin lopulta ihan Hiskin eteen, se auttoi.
Sitten otin seuraamista, lähinnä vain perusasento-kontaktia, imuttamista, parin askeleen siirtymisiä, vasemmalle käännöstä+pysähdystä. Heti, jos matka kasvaa, levottomuus lisääntyy. Se ei oikein vörki, että otan pitkän seuraamisen ja odotan rauhoittumista, koska ongelmana kisoissa ovat juuri ne alkupätkät. Kaikki pelkästään nameilla ja kehuilla. Ei se vire paras mahdollinen ollut, mutta se ei ollut tarkoituskaan.
Eli nyt treenaan vain aikaa ja paikkaa, en ollenkaan matkaa.
Luoksetulon otin myös.
Sitten ruutu. Kouluttajan avustuksella saatiin Hiskille ensimmäisen kerran stoppi ja maahanmeno ruutuun. Vau! Olipas kiva tehdä jotain muutakin kuin sitä iänikuista pk-tottissta. Ja näytti siltä, että niin oli Hiskistäkin.

Loppusyksyn suunnitelmat:
Vaikka "virallisesti" en tokoilekaan, taidan nyt ottaa ohjelmaan ihan vaihtelun vuoksi myös tokon, ainakin kerran viikossa. Jos talven mittaan käytäisiin siellä avo-kokeessa. Sen lisäksi nyt aletaan treenata EK:n pudotettua esinettä ja tarkkuusruutua aina, kun ehditään. Jälkeä pitää tehdä lumentuloon saakkaa, mutta nyt harvemmin kuin tähän asti, eli noin kerta/vko. Hakua samoin 1 krt/vko.
Siinä ne.

2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Hyvin samanlaiset on meidän reenisuunnitelmat :) Tokotoko on kivaa vaihtelua koiralle, lisäksi ilmoitin meidät agilityn alkeiskurssille - jos nyt päästään, niin ompahan sekin kivaa vaihtelua herra tosi tosikolle :)
Mitä muuten tarkoitat Hiskin levottomuudella seuraamisen alussa - kontaktin tippumista, edistämistä vai mitä? IHan mielenkiinnosta kysyn :)

Hiippari kirjoitti...

Vähän tota kaikkea: se ei vaan yksinkertaisesti ole tarpeeksi tarkkana. His (kuten Huikin käsittääkseni) kyllä parantaa pitkän seuraamisen jälkeen, mutta eihän se mitään auta! Kyse ei Hiskin kohdalla mun mielestäni ole vireen vähyydestä (Kortteen Merjahan oli sitä mieltä, että virettä on jopa aivan liikaa). Ongelma paheni siinä vaiheessa, kun olin ottanut ensimmäiset eteenmenot. Nyt Hiskin mielentila seuraamisten alussa on ihan väärä: jännittynyt ja ylivireinen. Mä koitan nyt päästä siihen päästä käsiksi, eli saada Hiskille oikeanlaisen mielentilan, eli rauhan siihen seuraamiseen heti alusta asti. Se on vaan tosi hankalaa, kun His on niin kamalan terävä - se huomaa ihan kaiken ympärillään, ellei ole kovassa vireessä - ja se taas vaikuttaa kontaktin pysymiseen jne ...
Hyvältä kuulostaa teidän systeemit: varmaan vaihtelu tekee hyvää hra Huillekin!