HISKIN JA VILIN SEIKKAILUT
perjantai 14. tammikuuta 2011

Tokoluento ja tokoilua

Keskiviikkoiltana ryysin minuuttiaikataulutetun päivän päätteeksi vielä Riitta Räsäsen tokoluennolle. Olipa perusteellinen ja kiinnostava, varsinkin tällaiselle 2,5 tokokisaa käyneelle noviisille. Tai se yksi ei ollut edes puolikas, vaan ehkä tommonen 0,05 kisaa. Hetan ja minun ainoa yritys alossa päättyi nimittäin keskeyttämiseen luoksepäästävyydessä. Hetaan iski Tiina Heino-paniikki ja se pakitti ulos kehästä, joten poistuimme vähin äänin ennen kuin kisa oli edes alkanut.
RR kävi läpi kaikki liikkeet alokkaasta evl:ään ja ilmi tuli monta asiaa, joita en ollut tiennyt. EVL jäi kuulematta, kun oli pakko lähteä pois "jo" 2,5 tunnin kuluttua.

Esimerkkejä (muille tietty itsestäänselviä ):
PAIKALLAMAKUU:
- jos koira menee maihin ennen kuin m-käskyä on annettu, ei koiraa kannata ottaa takaisin perusasentoon, koska silloin liike nollataan. Omatoimisesta maahanmenosta lähtee vain pari pojoa.
- koira saa käännellä päätään, mutta liika tulkitaan levottomuudeksi
- lonkka-asennon saa ottaa, mutta ei montaa kertaa
- liike alkaa, vasta kun viimeinenkin kantapää on hävinnyt piiloon
- kannattaa kipittää (ei juosta) äkkiä takaisin kehänauhojen sisäpuolelle. Jos koira silloin nousee, tulee vielä pisteitä
- kerrallaan paikallamakuussa saa olla korkeintaan kuusi koiraa
SEURAAMINEN:
- 10 sentin rako pitää olla ohjaajaan, painamisesta voi lähteä jopa 5 pojoa
- lisäkäskyistä ei rokoteta kauheasti (!), ainakaan alemmissa luokissa
- kädet: kävelyssä ei saa pitää koukussa, juostessa saa (HUOM. Susan!)
- käden on oltava koiran ja ohjaajan välissä (!)
- saa olla eri käsky seuraamiseeen eri liikkeissä. Seuraamisessa ei tarvitse antaa ollenkaan käskyä (poikkeaa PK:sta)
- saa "jäykistellä" vartaloa, jos on koko suorituksen suht jäykkä (!)
- koiran ei tarvitse pitää katsekontaktia, kunhan koira on "kuulolla" (hmmm)
- korostetetun hidas seuruu korkeintaan 6 pistettä. Hidastelu käännöksissä: pisteitä lähtee
- koiran ei tartte olla  "iloinen" tai lavasäteilevä, riittää, että se seuraa koko ajan oikeassa paikassa eikä paina
MAAHANMENO
- hidas, vino maahanmeno voi viedä neljä pistettä
KAUKOT
- Kolmekin lisäkäskyä sallittu, pisteitä tietysti menee (korjaus)
LUOKSETULO
- koiran pitää seisoa kunnolla, ei olla "etukenossa" (!)
- nopealle koiralle sallitaan pysähtymisessä pitempi matka
- törmäämisestä ainakin RR rokottaa 3 pistettä
RUUTU:
- tassu saa olla nauhan päällä. Häntä ei kuulu koiraan ;)
YLEISESTI
- levottomuus aloituksessa voi nollata liikkeen
- ohjaaja ei saa liikkua yhtään esim kapulaa heittäessään tai kaukokäskyjä antaessa, nollaa liikkeen
- esim. sormien liikuttelut, olkapäiden nytkäykset, yskiminen jne voidaan katsoa avuiksi
- kehään mennään ja sieltä poistutaan "hallitusti"

Ja tällä reissulla sitten  hukkasin kännykkäni, nyt on varakänny ja varanro käytössä. Kova kiire ei kertakaikkiaan sovi mulle :(
_________________________________________-
Tokottelut
Mitähän kaikkea sitä onkaan tullut tehtyä. Kotona ainakin joka ikinen päivä kaukoja ja ulkona luoksetuloja stoppeineen. Ensinmainittu on on nyt tökähtänyt ihan tykkänään siihen S-I-osastoon, jossa en saa Hiskin takajalkoja millään pysymään paikoillaan.  Luoksarin stopit on sen sijaan alkaneet pelittää ja olen jättänyt kylmästi palkkaamatta huonot.
Muutama ruutu tehty ulkona myös ynnä tunnari. Tunnarissa onnistuin yhtenä päivänä itse mokaamaan viimeisen päälle: His toi heti oikean ja minä ääliö lähetin takaisin, kun luulin vääräksi. Sen jälkeen His onkin sitten ollut tosi epävarma. Tää on jotenkin kamalan herkkä liike eikä tässä vaiheessa tarttisi enää lisätä koiraparan epävarmuutta. Hyihyihyi minua.
Sisäseuraamista olemme myös tehneet mm niin, että nameja lattialla.

Perjantaiaamuna käytiin Meirän hallilla. Liikkeiden tarkkaa järjestystä en taaskaan muista. Heta teki välillä vähän omia jutskiaan. Hassua, että se nyt vetää hallille oikein kiljuen, vaikka on päässyt hommiin vain 5-10 minuutiksi kerrallaan. Kapulaa se hakee hurjan haukun säestyksellä. Kylvin taas palloja hallin lattian täyteen.
Aloitin heti kaukoilla, ei mitään muuta perustetta kuin se, että näin ei ole koskaan tehty. Ei onnistunut se S-I, ei sitten millään eikä miltään etäisyydeltä. Kyllä His oikean asennonvaihdon tekee, mutta takajalat siirtyy aina vaan. Ja M-S-vaihdossa se suorastaan kävelee eteenpäin. Melkein jo meni hermo. Pitää vaan jatkaa kotona helpottamalla. Kyllä se joskus loksahtaa paikoilleen, mää olen vaan palkannut liikaa vääristä.
Metallinoutoja. Monta erää. Tässä ei mitään häikkää enää. Otin huvikseni myös hypyn kera. Ok.
Ruutuja. Sekä pitkältä lähetyksiä että pelkkää paikkaa.  Muutama sivulletulokäskykin. Ihan mukavasti.
Tunnari. Voi, että oli epävarma, ressu! Otti oman ja pudotti, otti oman ja pudotti jne. Helpotin ja helpotin. Lopulta tehtiin pelkästään oman kapulan etsimistä ja tuontia. Lisäksi heittelin taas kapulaa. Hupaisaa, että His ei yhtään pure kapulaa, kun tuo sitä "oikeasti", mutta kun kapulaa heitellään, tekee siitä hetkessä tulitikkuja. Nyt pitää saada Hiskille paljon lisää itsevarmuutta tähän, se osaa kyllä.
A-este. Vinoonheittoja. Ok.
Puunouto. Vino eteentulo, uusittiin.
Seuraamista. Paljon keskittymistreeniä. Tein mm niin, että heitin ensin kapulan, mutta en päästänyt hakemaan, vaan seurautin. Käytin sisäänhengitystä lähdöissä ja pitkään uloshengityksen jälkeen palkkasin. Toimi. Sekä namilla että lelulla. Pakkaa vaan olemaan liian edessä.
Luoksetuloja. Kahden pallon tekniikalla. Kaikenlaisina versioina. Otin jopa maahanmenonkin mukaan, oho. Aika hitaasti meni maihin. Muutama tuolin kierto.
Jäävät. Maahanmeno ja seisominen. Ok
Treenin loppuvaiheessa hallille tuli sakemanni ja otin vielä Hiskille paikallamakuun, kun sakulle heiteltiin kapulaa ja hyppyytettiin. Oli kivan tarkkana minuun päin.

5 kommenttia:

Susan Miiro kirjoitti...

Ihana tuo; "Huom Susan!" Eli saan sitten koukistella niitä käsiä juoksussa -meinasi ihan kriisiä pukata, kun en vain kertakaikkiaan keksinyt miten voi juosta luonnollisesti koukistamatta käsiää yhtään =D

Saija kirjoitti...

Kaarina, ei kannata luulla, ettei kaukoissa mene lisäkäskyistä pisteitä ;)
Se muakin ihmetytti, että käsi pitäisi olla koiran ja ohjaajan välissä. Ei siinä voi liikuttaa kättä normaalisti mätkimättä kontaktissa olevaa koiraa päähän!

PiaP kirjoitti...

"KAUKOT
- lisäkäskystä ei mene pisteitä, kolmannesta menee, mutta siitäkin saa vielä jotain"
... mitähän tämä nyt tarkoittaa? Täytyy olla jokin sanamuotovirhe, koska lisäkäskyistä menee aina pisteitä??

Hiippari kirjoitti...

Anteeksi, anteeksi, virhe, nopeasti kirjoitettu. Juu, siis menee pisteitä, mutta kolmellakaan ei vielä nollaudu. Ja eikös ne pitänyt antaa 5 sekunnissa.

Blondi ja Tosiblondi kirjoitti...

Mää pidän kyllä käteni vastaisuudessakin Herin "ulkopuolella", vaikka oon Räsäseltä kisoissa kuullut kommenttia että "kyllä se käsi sinne väliin mahtuu kun koira on sopivalla etäisyydellä" :)

Räsänen muuten pitää ton saman luennon Tamskille, mutta harmittavasti en pääse sinne :( Joten kiitos näistä, osa oli tuttua mutta jonkinverran oli uuttakin.