HISKIN JA VILIN SEIKKAILUT
lauantai 13. marraskuuta 2010

Viettiseminaari yms

Lauantaipäivä vierähti Tavesin järkkäämässä viettiseminaarissa, kouluttajana Kari Jokinen. Miellyttävä, uusi tuttavuus, ei höyryämistä puoleen eikä toiseen, ote kovasti positiivisen vahvistamisen puolella. Aamupäivä oli tiukkaa teoriaa, osa vanhan kertausta, mukana jonkin verran uuttakin.
Seminaariin oli ilmoittautunut 35 henkeä, kuusi harjoituskoirakkoa, joista Hiski oli yksi. (2 kpl bc, lapinkoira, nahkacollie, rotikka ja mali).
Ensimmäinen heureka-elämys iski jo teoriaosuudessa, kun tajusin Hiskin nostavan itsensä aggressioalueelle, jos kentän reunoilla on paljon haukkuvia koiria, mistä se tekee sitten kentällä vietinvaihdon ylikeittävälle saaliille. Tästä taas seuraa keuliminen ja vaaniminen.
Olin kertonut etukäteen Hiskin ongelmaksi vireen säätelyn erityisesti seuraamisessa. Ensimmäisellä kierroksella Niihaman kentällä Hiski olikin sopivasti tukka pystyssä ja häntä tötteröllä kentälle tullessaan. Seuraamisen alku oli heti levotonta, ylivireistä. Tahti parani selvästi vähitellen, tuttu kaava. Vaanimista ei nyt esiintynyt (pallo kainalossa).
Kari oli kanssani samaa mieltä siitä, että Hiski  on "epäselvässä" tilassa tullessaan kentälle, eli sen pitäisi olla  selvemmin saalisalueella. Hänen mielestään Hiski alussa epävarmana jopa vähän väisti minua.
Toisella kierroksella (kamala räntäsade) sain ohjeeksi leikittää Hiskiä jo parkkipaikalla ennen kentälle tuloa. Hiskonen oli aika hämmentynyt eikä kauheasti halunnut leikkiä...Sama hämmennys vaivasi vielä kentälläkin eikä vire nyt ollut oikein hyvä, seuraaminen oli jopa löysää (lelua ei ollut näkyvillä).
Karin mielestä Hiski on erittäin kuuliainen ja kysyy koko ajan minulta lupaa, saako tehdä niin tai näin. Hänen mielestään His on todella hyvin signaaliherkkä (!), mutta nimenomaan ohjaajan tekemisille, eli ottaa hirveästi pulttia mm minun jännittämisestäni, eleistäni yms. Pienoinen yllätys. Pitänee ruveta ottamaan löysin rantein - helpommin sanottu kuin tehty :(
Ohjeeksi sain siis sen leikkimällä kentälle tulemisen ja kaikenlaisen kaavojen rikkomisen nimenomaan treenien aloituksessa>lisää rentoutta. Ei varmaan hassumpi neuvo. Ja palkkaamista pelkästä aloituksesta/hyvästä kontaktista siinä pitää jatkaa. Näitä siis todella paljon.
Karin mielestä ei ole kyse isosta ongelmasta. Olin oikein tyytyväinen sekä Hiskiin että myös itseeni, kun uskalsin mennä kriittisen yleisön eteen. Jännitin kyllä aikalailla.
Kiva oli katsella ja kuunnella muiden suorituksia. Karilla oli kaikille koirille ihan erilaiset neuvot.

Pirkkahallin kentän parkkiksella perjantaina:
- tunarointia, monta, monta toistoa. Aina oikea.
- ruutua. Ensin taas tarjosi sitä ruudun eteen stoppaamista useamman kerran. Kun en hyväksynyt, muisti, että pitääkin mennä ruutuun asti. Jää kyllä vähän liian eteen
Ruokakupilla kotona: 
-kaukoja. Hyvin, muttayhä läheltä.

7 kommenttia:

Susan Miiro kirjoitti...

Vau mitä pohdintaa! Todella innostavaa =D Olen itsekkin ajatellut meneväni tuollaiseen, mutta sitten jänistän, kun pelkään että mun pieni maailma romahtaa ;0)
Ps. Oletko tulossa Längelmäelle 6.1 T-päivään? Itse olen ajatellut tulla. Olisi kiva jos siellä olisi sisaruksia enemmänkin mukana menossa!

Hiippari kirjoitti...

Olen ilmoittautunut L-mäelle, vaikka mua vähän hirvittääkin nämä huipputokotaiturien tilaisuudet - mutta on kiva nähdä sisaruksia ja muitakin t-läisiä.
Tuosta seminaarista: ajattelin, että jos teoriaosuudessa näkyy, että kouluttaja on vietti-pakko-viettityyppi, en vie Hiskiä ollenkaan harjoituskoiraksi. Mutta tämä olikin oikein positiivinen kokemus.

Hanna kirjoitti...

Hyvältä kuulostaa, kiitos ajatuksista Kaarina :)

Laura kirjoitti...

Tosiaan, kuulostaa tosi hyvältä seminaarilta! :)

Mekin ollaan tulossa Längelmäelle (ellei tytöt pukkaa juoksua just siihen, sit saatetaan tulla vaan katselemaan, täytyy miettiä), kiva nähdä sisaruksia! :)

Ja Kaarinam muakin vähän hirvittää nää tokotilaisuudet, etenkin kun Bestis on edelleen ihan lastenkengissä kaiken suhteen ;).

PiaP kirjoitti...

Hirvittää? Niihinhän pitää mennä _innolla_ , koska on mahdollisuus näiltä maailman luokan taitureilta oppia jotain uutta :-). Hienoja tilaisuuksia!

Hiippari kirjoitti...

Juu, tottakain innolla, innolla, mutta hirvittää silti, ei sille mitään voi :D

Susan Miiro kirjoitti...

Täällä on kans yksi jota hirvittää, mutta huojentui hieman kun huomasi treenaavansa hallissa, jossa pienempi porukka... sikäli mikäli selviää arvon raadin edestä ensin liitelyiltä... iiik! =P