HISKIN JA VILIN SEIKKAILUT
torstai 30. huhtikuuta 2009

Vappuaaton vipellykset

30.4. vappuaattoaamu
Tottis, Levekin kentällä
Hiskin kanssa ensin 7 minuutin paikallamakuu Roihun ja Katrin treenatessa ja leikkiessä. Olin selkä päin, mutta kuikuilin välillä poikaa. Kerran rähähdin sille, kun kurkotteli kaulaansa vähän liikaa. Muuten meni ihan hyvin.
Sitten vain liikkeellelähtöjä ja -lähtemättömyyksiä, koska His keulii lähdöissä välillä.
Liikkeestä istumisia pari kpl, ynnä luoksetulo, ei eteentuloa, heitin lelun.
Sitten - huoh - este. Nyt homma takkusi ja pahasti. Kyttääminen alkoi heti jo kaukaa, kun His näki esteen. Aluksi laitettiin vain 70 senttiä korkeutta, jolloin His kiersi jo mennessä. Sitten hyppäsi mennessä, mutta kiersi takaisin. Panin välillä maihin, kierrettiin rauhoitusseuraamislenkkejä jne. Ei millään suostunut istumaan, jumitti ja jumitti, oli pakko painaa peppu maahan. 80 sentissä pudotti takaisin tullessa sen verran pahasti ylimmän laudan, etten palkannut moisesta. Tässä vaiheessa mua purtiin lujaa käsivarteen...Hiskonen oli jo pari kertaa näpsäissyt siihen malliin, että tiesin odottaa puremista enkä ollut järkyttynyt (Katri taisi olla). Kun saatiin yksi onnistunut edestakainen hyppy, jätettiin siihen. En tiedä, mikä sai keittämään noin pahasti yli. Itse olin kyllä nyt rauhallinen.

Heta sai ottaa pari reipasta eteenmenoa potkupallolle ja leikkiä pallon kanssa. Pelkkää vireen nostoa siis.

Rullatreeni
Katri häkeissä, 2 kpl. Rullan palautuksissa on jotain häikkää edelleen: ei tule enää suoraan hienosti sivulla, niin kuin alkuun, vaan kaartelee omilla teillään ja tiputtaa rullan, ennen kuin annan luvan. Toisella kertaa panin hakemaan uuden rullan. Tämä pitää ottaa nyt hanskaan.

Jäljet, pellolla
Myöhään iltapäivällä. Hetalle 700 metriä, Hiskille 600 metriä, kummallakin 7 keppiä. Molemmilla ikää noin 1,5 tuntia. Kulmia kummallakin paljon, yksi terävä. Olisin tehnyt pitemmätkin jäljet, mutta pelto loppui kesken...Kummallakaan ei mitään nameja (Hiskillä ei ole ekan jäljen jälkeen ollutkaan koko keväänä).
Ennen jäljenajoa Heta bongasi jonkun elukan metsässä ja lähti ajohaukulla perään. Hiski tietysti sukkana myös. Kun huusin, His tuli heti, Heta noin viiden minuutin kuluttua, yltäpäältä vaahdossa ja mudassa.

Hiskillä oli vähän vaikeuksia jäljen nostossa ja se ajoi takajälkeä tielle. Korjasi kuitenkin hyvin ja lähti mukavasti ajamaan. Eka keppi olikin siinä hyvin pian ja palkkasin siitä kissanruualla. Jäljesti hyvin, kaikki muut kulmat menivät hienosti, paitsi terävässä joutui puskemaan hommia oikein urakalla. Selvitti homman kuitenkin: olen iloinen näistä "taistellen voittoon"-jutuista, koska todennäköisesti koira oppii niistä kaikkein eniten.
His pärski ja aivasteli koko jäljestyksen ajan kovasti. Epäilen, että kuolleessa heinässä (jota oli tällä lohkolla paljon) oli hometta tai se pölisi muuten jotenkin.
Kaksi keppiä jäi ja kolmaskin olisi jäänyt, ellen olisi huomauttanut (reagoi selvästi, mutta ei nostanut). Keppimotivaatio ei ole vielä tarpeeksi kova, nyt näytti ainakin siltä, että se jäljenajo oli niin kivaa, ettei kepille olisi malttanut jäädä. Alan pikkuhiljaa vaatia, että keppi nostetaan, jos His on reagoinut siihen, muuten saa olla.

Heta jäljesti erittäin tarkasti ja maltillisesti (se riistanajo alla). Kulmissa taas hetamaista hyörimistä - saattaa lähteä kulmasta ihan oikeaan suuntaan ja ajaa monta metriä, kun yhtäkkiä pitääkin palata takaisin varmistelemaan. Sitten käydään haistelemassa kaikki ilmansuunnat - ja palataan sinne, minne oltiin alunperinkin menossa. Viime kesänä mua ärsytti tämä touhu, nyt olen antanut olla. Yksi mahdollisuus, miksi se tekee tätä, voisi olla se, että peltojäljillä on ollut kulman jälkeen vahvistusnameja tai keppi. Kun niitä ei olekaan, iskee uskonpuute.
Kepit Heta kaivoi nyt esiin hyvin tunnollisesti. Ehkä siitä vielä jälkikoira kuoriutuu, kun kesä treenaillaan :)

2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Moi Kaarina, ootkos tietonen että aika monella viimeksi Längelmäellä reenanneella on nenäpunkki oirehia? Tuli tuosta Hiskin pärskimisestä ja aivastelusta mieleen.. :)

Hiippari kirjoitti...

Joo, kyllä tuli toikin mieleen, mutta kun se ei ole pärskinyt missään muualla...Ja punkkiliuokset on laitettu molemmille.