HISKIN JA VILIN SEIKKAILUT




maanantai 18. heinäkuuta 2011

Holtitonta menoa haussa, muutakin törppöilyä

Haku
Su-iltana Toijalan porukan kanssa Riisikkalassa, seitsemän koirakkoa. Uusi maasto ja suurin osa vieraita maalimiehiä (yksi ihan oikea mieskin). Oikea puoli nouseva mäntyrinne, jonka yli ei nähnyt, vasemmalla tasainen, harvahko kuusimetsä, ihan alussa pusikkoa. Ylisyvät tallaukset.
Hiskille mm, mm, tyhjä, mm, mm, tyhjä, mm. Kaikilla maalimiehillä ruokaa, mulla pallo. Ensimmäinen mm maapiilossa noin 15 metriä keskilinjalta maastoon päin, parikymmentä metriä etureunasta eteenpäin. Tuollaista ihkaoikeaa vanerilevyllä peitettyä maapiiloa Hiskillä ei ole koskaan ennen ollut. Lähetin kulmasta ja His hyökkäsi kuin valkotornado etukulmaan ja sieltä jonnekin hevonkuuseen. Huusin mielestäni tosi pian takaisin, mutta silti se tupsahti ulos jostain 50 metrin kohdalta ja oli kaiken kukkuraksi kiitämässä pokkana keskilinjan yli, joka sattui olemaan leveä soratie. Jouduin kieltämään aika pahalla äänellä... Voihan pahka. Eikä siis nostanut takaisin tullessaankaan sitä maapiiloukkoa. Uusi lähetys ihan piilon kohdalta. Jännitin, osaako ottaa rullan. Hyöri vähän aikaa piilon ympärillä ja päälläkin, mutta otti lopulta rullan. Näyttö siis tähän ja piilolla "hallinta", joka oli mennä plörinäksi, kun His ei oikein kuunnellut täälläkään.
Seuraava ukko nousi ihan nätisti. Kolmas oli se tyhjä, joka jouduttiin ottamaan osittain jo Hiskin "tutkimalle" alueelle, mistä seurasi, ettei poika olisi halunnut enää lähteä sinne. Loogista kyllä.
Loppu muuten hyvin, mutta ne sivulletulot keskilinjalla olivat aika syvältä. Pakko tiukentaa hallintaa, touhu oli melkoista anarkiaa välillä.

Ennen hakua ehdin odotellessa ottaa tarkkuusruudun, jossa esine - pieni metallirunkula - oli piilotettuna kaarnanpalan alla. Meni suoraan esineelle, pöh.

Tokot/tottikset
Pihassa su-päivällä törppöiltiin. Eli nyt His osaa mennä merkille/törpölle ainakin lyhyeltä matkalta. Muutamat Paavot myös ja Jyrkin aloitus. Ruutua myös hieman. Ja hyppyä: nyt tehtiin matalalta esteeltä vinoonheittelyjä ja rataa. Sivulle-eteen-siirtymisiä myös.Tunnari vierailevan henkilön huolellisesti käpälöimillä kapuloilla kisamaisesti. Ihan hieno. Kaukot terassin reunalla roikkuen monta kertaa. Pitäisköhän tätä tehdä joskus jossain muuallakin?
Ma- iltana sitten Pirkkahallilla kaikki PK-liikkeet, ilmo Paulan ja Maisan kanssa, jäävistä heti palkka, palkka myös vauhtinoudosta ja lopuksi tietysti. Painoi ja edisti seuraamisessa ihan sikana.
PK:n jälkeen vielä parkkipaikalla törpöttelyä, sekä Paavo ynnä Jyrki ja ruutu. His alkoi olla aika väsähtäneen oloinen, mesoi vissiin vähän liikaa vedessä päivällä.

Janat/jälki
Törppöilyä harrastimme myös ma-aamuna, kun tein pellolle kaksi janaa, jälki lähti molemmissa melkein 40 metristä, oikealle. Kummassakin oli jäljen alussa ensin lihapulla ja sitten vähän matkan päässä keppi.
Ensimmäinen jana oli silkkaa sekoilua: His yritti sekä vasemmalle että oikealle jo 10 metrin kohdalta, sitten taas 10 metrin päästä eikä edennyt suoraankaan millään. Lopulta löysi menojälkeni ja annoin jäljentää tielle, sinne jäivät pulla ja keppi. Savu alkoi jo tupruta korvista.
Toinen meni jo paljon paremmin, vaikka siinäkin Hiski yritti kerran jo kääntyä ennen jälkeä. Onko jana vaan pellolla näin paljon vaikeampi kuin metsässä? Pitänee jatkaa kokeilua. Vahinko vaan, että naapurin isännän kaikki viimekesäiset lähirehupellot ovat nyt kauralla :(

2 kommenttia:

PiaP kirjoitti...

Toi peltojanahan onkin mielenkiintoinen ajatus! Voisi ajatella, että se saattaa olla jopa vaikeampi koiralle, kun ei maastosta ole mitään apuja (eikä tietysti toisaalta haittaakaan...). Täytyykin joskus testata!!

Hiippari kirjoitti...

Olenhan mä ennenkin tenyt janoja pellolle, mutten varmaan koskaan noin pitkää. Siinä kohdassa ei voinut ainakaan olla kenenkään muun jälkiä, siitä olen ihan varma. Ajattelin kokeilla taas huomisaamuna, kun pääsen pellon reunalle :)